Wetenschapscafe Rotterdam

26 November 2018

Wat mag een “laatste” levensfase kosten?


Prof. dr. Joachim Aerts

Er wordt teveel geld uitgegeven in de laatste levensfase van een patiënt doordat artsen niet stoppen met behandelen, zo luiden de krantenkoppen. Dit speelt zeker bij longkanker, waar in Nederland per jaar 11.000 mensen aan overlijden. Maar wat als de “laatste” levensfase de laatste helemaal niet is. Een nieuwe vorm van behandeling met immuuntherapie kan het leven jaren verlengen met weinig bijwerkingen. Dit geldt echter alleen voor een kleine groep patiënten bij wie de behandeling aanslaat.

Van tevoren kan niet worden vastgesteld wie uiteindelijk goed reageert. Dit leidt tot onnodige behandelingen voor die patiënten die er geen baat bij hebben, met alle emotionele belastingen van dien. Bovendien is de medicatie duur, met de krantenkoppen als gevolg.

Een erg durebehandeling die maar een beperkt aantal mensen voordeel biedt, moet dat kunnen?Wat betekent dit voor de patiënt en zijn familie? Hoe werkt immuuntherapie enwat zijn de verwachtingen voor de toekomst?

Prof. dr. Joachim G Aerts is hoofd van de afdeling Longziekten van de Erasmus Universiteit Rotterdam en hoogleraar pulmonale oncologie aan de Erasmus Universiteit. Hij werkt met collega’s al jarenlang aan het verbeteren van de behandeling van patiënten met longziekten waaronder longkanker.
Terug naar het Wetenschapscafe