Wetenschapscafe Rotterdam

26 March 2018

De Rotterdam Marathon: zonder blessures naar de finish


Dr. Marienke van Middelkoop
Hardlopen is een ontzettend populaire sport: in Nederland lopen ruim 2 miljoen mensen regelmatig hard. Het blessure risico is echter ook groot. De kans op een hardloopblessure is bijna drie keer zo groot als gemiddeld bij sporten. Kunnen we deze jaarlijkse 700.000 hardloopblessures in Nederland voorkomen?

In deze lezing wordt ingegaan op het probleem hardloopblessures in Nederland. Tijdens de marathon van Rotterdam loopt zo’n 18% een blessure op en in het jaar voorafgaand op een blessure rapporteert maar liefst de helft van de lopers een hardloopblessure. De impact hiervan is zowel voor de loper als voor de maatschappij, bijvoorbeeld door hoge zorgkosten, groot. Rest de grote vraag: kunnen deze blessures worden voorkomen?

Dr. Marienke van Middelkoop is bewegingswetenschapper en universitair hoofddocent bij de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC. Ze heeft in meerdere studies onderzocht hoe vaak blessures bij hardlopers voorkomen, bij wie en waarom. Recent heeft ze onderzocht of hardloopblessures voorkomen kunnen worden met behulp van een online preventieprogramma.Terug naar het Wetenschapscafe