Wetenschapscafe Rotterdam

27 March 2017

Muziek als medicijn (MAM)


Prof. dr. Hans Jeekel
Muziek doet veel met mensen, het heeft de kracht om allerlei emoties en herinneringen op te roepen. Soms lijkt muziek een helende werking te hebben als het om emoties gaat. Maar heeft muziek ook biologisch gezien een helende werking op ons lichaam? En voelen we ons sneller beter door het luisteren naar muziek?

In deze lezing komt muziek als onderdeel van de medische wereld aan bod. Uit onderzoek is gebleken dat muziek een positief effect kan hebben op patienten vlak voor en na een operatie, de aanwezigheid van muziek vermindert pijn en angst. De effecten van muziek verschilt ook per muziek stijl; wat over het algemeen een positief effect lijkt te hebben is klassieke muziek met een tempo rond de hartslag. 

Professor Hans Jeekel is emeritus hoogleraar chirurgie aan het Erasmus MC. Hij heeft, als muziek liefhebber en onderzoeker, grote interesse in muziek en de effecten ervan  op het herstel van de patient. Hij zal in het volgende Wetenschapscafe vertellen waarom een juiste dosis Chopin, Beatles of Brahms beter kan werken dan sommige pillen.
Terug naar het Wetenschapscafe